Kik vagyunk?

Az Irány Csoport egy új szellemi műhely, melynek alapítói olyan fiatalok, akik a nép-nemzeti gondolatiság talaján, annak alapvetéseit megőrizve, új politikai közösség és ideológia megalkotásán munkálkodnak.

Címkék

1956 (3) 1968 (1) 68 (1) abortusz (1) aggtelek (1) alföldi róbert (3) angol (1) ángyán (1) ángyán józsef (1) aquila (1) árvíz (1) bajnai (1) baloldal (2) beszélgetés (1) bicskey lukács (1) böllér (1) buzgár (1) cigaretta (1) cigi (1) csicsmann (1) csicsmann lászló (2) csoport (1) daniel cohn-bendit (1) demográfia (1) dezső (1) disznó (1) dohány (1) doppeladler (1) duna (1) együttműködési (1) emberek a havason (1) erdély (1) fazekas sándor (2) felvidék (1) fertő (1) földikutya (1) forradalom (2) fórum (1) gőgös zoltán (1) gordon (1) gyarmati (1) gyarmati dezső (1) haha (1) hamasz (1) harmadikút (1) hettita (1) hollókő (1) irán (1) irány (1) istván (1) istván a király (1) iszlám (1) izrael (1) jézusfaragó ember (1) jobboldal (2) kárpátalja (1) katolikus (1) kétfejű (1) kettős mérce (1) kínai (1) király (1) kisebbség (1) kommunizmus (1) koncz gábor (1) koppány (2) kossuth (1) Kovács Imre (1) közel-kelet (2) Kulturkampf (1) lakitelek (1) Lezsák Sándor (1) liberalizmus (1) lmp (1) malac (1) megállapodás (1) mgtsz (1) milla (1) mkp (1) nemzeti (1) nemzeti dohánybolt (1) Nemzeti Parasztpárt (1) nemzeti színház (1) népesség (1) népfőiskola (1) népiség (4) nfa (1) nógrádi (1) nógrádi györgy (2) november (1) november 4 (1) nyelvtanulás (1) nyírő józsef (1) pápa (1) ppte (1) publikáció (1) publikációk (1) rádió (1) római part (1) sas (1) sayfo (1) sayfo omár (1) sayfo omar (1) szabó rebeka (1) szdsz (1) szeged (1) székely (1) szelei (1) szent istván (1) szlovákia (1) terhesség (1) terror háza (1) tokaj (1) trafik (1) turul (1) új színház (1) ukrajna (1) vajk (2) varju lászló (1) vass krisztián (1) vazul (2) vetélés (1) világörökség (1) Címkefelhő

Irány a Facebook!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lovas Miklós: Megújul-e a felvidéki magyar érdekképviselet?

2012.09.29. 09:38 Irány Csoport

2012. szeptember 24-én, hétfőn a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala az ernyőszervezet, a Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Most-Híd képviselői aláírták „A szlovákiai magyarok megmaradásának és fejlődésének alapfeltételei” című dokumentumot, mely „összefoglalja azokat az értékeket és eszközöket, melyek a szlovákiai magyarok jövőjének zálogát jelentik”. A dokumentum a megmaradás feltételének a nemzeti megértés és tolerancia légkörét, az alkotmányos egyenlőséget, a nyelvi egyenlőséget, az egyházakat, a hitéletet és az aktív közösségi részvételt tekinti. A fejlődés előfeltételének pedig az oktatási, kulturális és a helyi önkormányzatokat, valamint a regionális fejlesztést tekinti. A teljes dokumentum itt olvasható.

A felvidéki magyar érdekképviselet érzékeny veszteséget szenvedett el az elmúlt három évben. Mindazonáltal, a magyar szempontból gyászos eredményeket hozó 2012. március 10-i választások után a két felvidéki magyar párt között lassú közeledés indult meg. A 2009-es pártszakadás előtt 10 % feletti eredménnyel és 20 képviselővel rendelkező MKP 4,28 % eredményt elérve immár második alkalommal rekedt a szlovák nemzetgyűlés falain kívül, míg a Most-Híd magyar-szlovák vegyes párt ismét mandátumot szerzett, ám meggyengülve és mindössze 9 magyar etnikumú képviselőt juttatva be a törvényhozásba. A választásokon csaknem 110 ezer magyar szavazat veszett el. A felvidéki magyar közösség reménytelenségét tetézte a 2011-es népszámlálási adatok tavaszi nyilvánosságra hozatala, mely nyilvánvalóvá tette, milyen méreteket ölt a szlovákiai magyarság elöregedése, elvándorlása és tömeges asszimilációja. Az elmúlt húsz évben a felvidéki magyarok létszáma több mint százezer fővel apadt. A fogyás csak az elmúlt 10 éveben 62 ezer fő, minek következményeképpen a magyarok aránya az összlakosságon belül mára mindössze 8,5 %, a magukat magyar anyanyelvűnek vallóké pedig 9,4 %. (Nota bene: mindkét számot kozmetikázza, hogy a szlovákiai romák jelentős része magyarnak, illetve magyar anyanyelvűnek vallja magát, sőt,  arányuk a felvidéki magyarságon belül folyamatosan emelkedik!)

Tekintve, hogy a két magyar bázisú párt potenciális szavazóbázisa rohamosan zsugorodik, időszerű, hogy közeledjenek egymáshoz. De vajon megújul-e ettől a felvidéki magyar közélet?

A Híd két éves kormányzati szereplése nem ad túl sok okot a bizakodásra: a felvidéki magyarságot sújtó joghátrányokat nem sikerült orvosolni: hatályban maradt a magyar nyelv használatát korlátozó nyelvtörvény és az előző Fico-kormány által elfogadott „állampolgársági ellentörvény” is, melynek jogkövetkezményeképpen egyre több felvidéki magyartól veszik el szlovák állampolgárságát és teszik jogfosztottá szülőföldjén. 

Az MKP hónapok óta hangoztatja a megújulás szükségességét: A párt, legutóbbi kongresszusán megváltoztatta nevét Magyar Közösség Pártjára, ám az univerzális jelleget sugalló név ellenére regionális pártként definiálta magát újra, szerencsétlenül megbontva ezzel eddigi egységesnek tekinthető arculatát. A párt bevezetett továbbá egy újítást, melynek értelmében a tagsághoz a jövőben elegendő lesz az internetes regisztráció. A tervezett eljárás számos kérdést vet fel: Ha a járási szervezetek nem vizsgálhatják a tagjelölt alkalmasságát, akkor ki fogja vizsgálni és milyen eszközzel? Hogyan kívánják megakadályozni a provokatőrök beszivárgását? A közvélemény türelmetlenül várja a közelgő tisztújító küldöttgyűlést, ahol személyi kérdésekről is szó fog esni. De vajon kikből válogathatnak majd az arra jogosultak…?

A felvidéki magyar érdekképviselet középtávú jövőjét illetően komoly kétségek merülnek fel: A gyenge identitású, simulékony Híd, annak érdekében, hogy megőrizze szalonképességét a szlovák közéletben, nem vállalja fel a hatékony érdekérvényesítést. Kerüli a kritikus témák felvetését, mint amilyen például a területi autonómia ügye és kettős kommunikációt folytat szlovák és magyar választói előtt. Az MKP, mely sokáig markánsan jelenítette meg a szlovákiai magyar érdekeket és amely bírja a magyar kormány támogatását is az elmúlt években, teljesen elszigetelődött a szlovák közéleten belül és a jelek szerint képtelen az érdemi megújulásra. A fenti jelenségek növelik a felvidéki magyar fiatalok elfordulását a pártoktól, ám erősíti a civiltársadalmi részvételüket.

Lovas Miklós

Szólj hozzá!

Címkék: szlovákia mkp felvidék

A bejegyzés trackback címe:

https://iranycsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr634809577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása