Kik vagyunk?

Az Irány Csoport egy új szellemi műhely, melynek alapítói olyan fiatalok, akik a nép-nemzeti gondolatiság talaján, annak alapvetéseit megőrizve, új politikai közösség és ideológia megalkotásán munkálkodnak.

Címkék

1956 (3) 1968 (1) 68 (1) abortusz (1) aggtelek (1) alföldi róbert (3) angol (1) ángyán (1) ángyán józsef (1) aquila (1) árvíz (1) bajnai (1) baloldal (2) beszélgetés (1) bicskey lukács (1) böllér (1) buzgár (1) cigaretta (1) cigi (1) csicsmann (1) csicsmann lászló (2) csoport (1) daniel cohn-bendit (1) demográfia (1) dezső (1) disznó (1) dohány (1) doppeladler (1) duna (1) együttműködési (1) emberek a havason (1) erdély (1) fazekas sándor (2) felvidék (1) fertő (1) földikutya (1) forradalom (2) fórum (1) gőgös zoltán (1) gordon (1) gyarmati (1) gyarmati dezső (1) haha (1) hamasz (1) harmadikút (1) hettita (1) hollókő (1) irán (1) irány (1) istván (1) istván a király (1) iszlám (1) izrael (1) jézusfaragó ember (1) jobboldal (2) kárpátalja (1) katolikus (1) kétfejű (1) kettős mérce (1) kínai (1) király (1) kisebbség (1) kommunizmus (1) koncz gábor (1) koppány (2) kossuth (1) Kovács Imre (1) közel-kelet (2) Kulturkampf (1) lakitelek (1) Lezsák Sándor (1) liberalizmus (1) lmp (1) malac (1) megállapodás (1) mgtsz (1) milla (1) mkp (1) nemzeti (1) nemzeti dohánybolt (1) Nemzeti Parasztpárt (1) nemzeti színház (1) népesség (1) népfőiskola (1) népiség (4) nfa (1) nógrádi (1) nógrádi györgy (2) november (1) november 4 (1) nyelvtanulás (1) nyírő józsef (1) pápa (1) ppte (1) publikáció (1) publikációk (1) rádió (1) római part (1) sas (1) sayfo (1) sayfo omár (1) sayfo omar (1) szabó rebeka (1) szdsz (1) szeged (1) székely (1) szelei (1) szent istván (1) szlovákia (1) terhesség (1) terror háza (1) tokaj (1) trafik (1) turul (1) új színház (1) ukrajna (1) vajk (2) varju lászló (1) vass krisztián (1) vazul (2) vetélés (1) világörökség (1) Címkefelhő

Irány a Facebook!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Koncsek Krisztián: A baloldali ellenzék továbbra is képtelen erőt felmutatni

2012.11.01. 16:28 Irány Csoport

A jelenlegi parlamenti és parlamenten kívüli ellenzék nemzeti ünnepünkön, október 23-án, bebizonyította, hogy nem rendelkezik már olyan kötőerővel, ami a szétaprózódott szervezeteket összetartaná. Néhány nappal később, három településen az időközi önkormányzati választásokon csúfos vereséget szenvedtek.

A forradalom évfordulóján a baloldali parlamenti ellenzéket képviselő MSZP és LMP valamiért nem mert, nem akart, vagy nem tudott nagyobb volumenű tüntetést rendezni.

Maroknyi LMP-s tartott megemlékezést a 301. parcellában, s Budán Mesterházy Attila a Hotel Flamencóban az MSZP nevében felszólította a híveit a Kossuth-címer viselésére.

A Demokratikus Koalíció próbálkozott ugyan, de ott mindössze 100-120 szimpatizánst sikerült összetrombitálni. Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője beszédében hangsúlyozta, hogy Bajnai Gordonban látja a lehetséges jelöltet.

Az Egymillióan a Sajtószabadságért, alias Milla; a Haza és Haladás; továbbá a Szolidaritás közös rendezvényt szervezett, az előbbieknél jóval magasabb részvétellel, ahol a nap fénypontjának kétségtelenül az egykori MSZP-s miniszterelnököt, Bajnai Gordont szánták. Közösen bejelentették az „Együtt 2014” nevű választási koalíciót.

A baloldali sajtót, blogokat, fórumos hozzászólásokat figyelve arra a következtetésre jutottam, hogy a baloldal egyrészt nagyobb érdeklődésre számított a rendezvényen (a résztvevők száma a Fidesz Békemenetén jelenlévők töredéke volt csupán, de most ne menjünk bele a számháborúba!), másrészt valamilyen eget rengető bejelentést várt volna a színpadon.

Azt ugyebár mindenki tudta, hogy Bajnai Gordon beszélni fog, s utalni fog arra, hogy a Milláékkal együtt készül a 2014. választásokra. A várakozásnak megfelelő az lett volna, ha bejelentik, hogy összefognak. Ha például bejelentik a választási szövetséget az MSZP-vel, a DK-val, vagy az LMP-vel.  

Ugyanis ebben a pillanatban a kialakult helyzetnek megfelelően a hazai baloldalt négy szervezet képviseli, akik mintha képtelenek lennének a kompromisszumokra az összefogás érdekében.

Október 14-én az ATV „Szabad szemmel” című műsorában Juhász Péter, a Milla vezetője utalt rá, hogy sokan nem tudnak azonosulni az MSZP-vel, vagy a DK-val, illetve kérte, hogy csak magánszemélyként jelenjenek meg a baloldali politikusok a rendezvényükön.

A tömegben azonban 23-án megjelent Botka László, szegedi szocialista polgármester is, MSZP-jelképek helyett vörös színű „Szeged” feliratú transzparenssel; mutatva azt, hogy az MSZP-n belül is létezik összefogást szorgalmazó platform.

Két nappal később Mesterházy az M1 „Ma reggel” című műsorában kijelentette, hogy szerinte a bizonytalan, liberális szavazók megnyerése lehet az Együtt 2014 célja, hozzátéve, ez a szövetség akkor lesz sikeres, ha új szavazókkal tudja bővíteni az ellenzék táborát, kiegészítve a szocialista párt – szerinte – 1 millió 300 ezres szimpatizánsi körét.

Ezáltal elmaradt az ellenzék nagy összeborulása, ennek az eredménye meg is látszódott az október 28-i, vasárnapi időközi önkormányzati választásokon Baján, Tiszavasváriban és Dabason. Az MSZP látványosan alulteljesítette a korábbi, Sopronban elért eredményét. Hiába próbálja ignorálni a Jobbikot – mint az a nemrég nyilvánosságra hozott „Baloldaliság. Remény. Erő. Adalékok az MSZP stratégiájához” című anyagából kiderül –, a szélsőjobboldali ellenzék sokkal jobb eredményt ért el a három településen. Persze, az erősen kérdéses, hogy mennyire képviseli három, néhány ezer főnyi lakosságú település az országos erőviszonyokat. Mindenesetre a baloldali médiatúlsúlyt figyelembe véve papírforma szerint ennél jobb teljesítményt kellet volna hozniuk. 

Milyen konklúziót lehet mindebből levonni?

Egyrészt a most elszalasztott lehetőségeket a baloldal nem fogja tudni behozni. Másrészt úgy tűnik, hogy az MSZP és az E2014 nem vesz tudomást a választójogi szabályok változásáról. Ennek ugyebár a két legfontosabb változása: egyrészt a választójog gyakorlásához előzetes regisztrációra lesz szükség, másrészt pedig nem lesz második forduló.

Az előzetes regisztráció kiválóan alkalmas arra, hogy az úgynevezett bizonytalan szavazók – a francia forradalom idejéről vett kifejezéssel élve: „mocsár” – választási eredményre gyakorolt hatását minimalizálja. Nincs arra lehetőség, hogy valaki az utolsó pillanatban döntse el, hogy mégis elmegy szavazni és leteszi a voksát. A választást a biztos pártválasztók döntik majd el (nem a bizonytalanok, ahogyan Mesterházy véli). Ha nem körvonalazódnak az erőviszonyok, azaz, hogy ki kivel hajlandó összefogni, akkor az adott platform tekintetében nem beszélhetünk biztos szavazókról.

A második forduló hiányával továbbá nem lesz arra lehetőség, hogy a két forduló között kötessenek újabb választási szövetségek, összefogások. A kampányok résztvevőinek idejében fel kell állniuk.

Nem lesz lehetőség arra, hogy két párt a két forduló között szövetkezzen, mint azt tette 1994-ben az MSZP és az SZDSZ. Az sem jó ötlet, ha mindössze 11 hónappal a választás előtt mutatkozik be a miniszterelnök-jelölt, mint ahogyan Medgyessy Péter megjelent a színen 2002-ben. Az akkori helyzet más volt. Az MSZP hatékony arculatot alakított ki magénak, mögötte szilárdan állt az SZDSZ. Ez a történelmi helyzet nem fog megismétlődni.

További tényezőt jelentenek a határon túli magyarok, akiknek a voksa 2014-ben szintén befolyásolhatja az eredményt, azonban eddig az ellenzék őket nem tudta, vagy nem akarta megszólaltatni.

Úgy tűnik, hogy Bajnai nem meri egyelőre megnevezni a szövetségeseit. Ez az időhúzás sokba kerülhet még neki. Megválaszolatlan kérdés például, hogy Bajnai kér-e Gyurcsányból. El kell döntenie, hogy az egykori hivatali elődje vajon inkább hoz, vagy inkább viszi a szavazatokat.

A Millán belül mintha némi tisztulás lenne érzékelhető. Vélhetően Bajnai megnevezte, hogy kikkel igen, s kikkel nem fog közös színpadra állni. Bölcsen eltekintettek az „alternatív köztársasági elnökválasztás” dobogósai, Pityinger „Dopeman” László és Bartos Cs. István szerepeltetésétől. Ezúttal húztak egy alsó határt, hiszen a volt miniszterelnöknek kínos lett volna a közös platform a „Megyünk lopni” című dal szerzőjével, illetve a madárürüléket és saját vizeletét fogyasztó Bartossal.

Pedig elvileg a Bajnaiék készülnek a választásokra. Nemrég napvilágot látott a Haza és Haladás alapítvány kiadásában Szigetvári Viktor és Vető Balázs elemzése „Átbillenteni, visszaszerezni, meghódítani” címmel. Így fogalmaznak: „Véleményünk szerint legreálisabb esélye annak van, hogy az országos átlag szintjén a Fidesz–KDNP és a demokratikus ellenzéki erők között összességében kétpólusú, fej-fej melletti versenyhelyzet alakul ki, erős, de át nem törő Jobbikkal kiegészülve. (…) Egy ilyen helyzet megvalósulásának esélye mellett válik majd különösen kulcskérdéssé a demokratikus ellenzéki erők esetleges együttműködésének terjedelme, formája és politikai menedzselése, annak minden potenciális előnyével és hátrányával együtt.”

Tehát, úgy tűnik, hogy készülnek ugyan az összefogásra, de most október 23-át kihagyták. A jobboldalnak éppen ezért kellene összeszednie magát, átgondolnia a kommunikációját, megteremtenie a stratégiáját. Most még a kormányoldal van lépéselőnyben. A választásokig mindössze nettó másfél év maradt.

(Koncsek Krisztián)

Szólj hozzá!

Címkék: jobboldal baloldal milla gordon bajnai

A bejegyzés trackback címe:

https://iranycsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr734884085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása