Kik vagyunk?

Az Irány Csoport egy új szellemi műhely, melynek alapítói olyan fiatalok, akik a nép-nemzeti gondolatiság talaján, annak alapvetéseit megőrizve, új politikai közösség és ideológia megalkotásán munkálkodnak.

Címkék

1956 (3) 1968 (1) 68 (1) abortusz (1) aggtelek (1) alföldi róbert (3) angol (1) ángyán (1) ángyán józsef (1) aquila (1) árvíz (1) bajnai (1) baloldal (2) beszélgetés (1) bicskey lukács (1) böllér (1) buzgár (1) cigaretta (1) cigi (1) csicsmann (1) csicsmann lászló (2) csoport (1) daniel cohn-bendit (1) demográfia (1) dezső (1) disznó (1) dohány (1) doppeladler (1) duna (1) együttműködési (1) emberek a havason (1) erdély (1) fazekas sándor (2) felvidék (1) fertő (1) földikutya (1) forradalom (2) fórum (1) gőgös zoltán (1) gordon (1) gyarmati (1) gyarmati dezső (1) haha (1) hamasz (1) harmadikút (1) hettita (1) hollókő (1) irán (1) irány (1) istván (1) istván a király (1) iszlám (1) izrael (1) jézusfaragó ember (1) jobboldal (2) kárpátalja (1) katolikus (1) kétfejű (1) kettős mérce (1) kínai (1) király (1) kisebbség (1) kommunizmus (1) koncz gábor (1) koppány (2) kossuth (1) Kovács Imre (1) közel-kelet (2) Kulturkampf (1) lakitelek (1) Lezsák Sándor (1) liberalizmus (1) lmp (1) malac (1) megállapodás (1) mgtsz (1) milla (1) mkp (1) nemzeti (1) nemzeti dohánybolt (1) Nemzeti Parasztpárt (1) nemzeti színház (1) népesség (1) népfőiskola (1) népiség (4) nfa (1) nógrádi (1) nógrádi györgy (2) november (1) november 4 (1) nyelvtanulás (1) nyírő józsef (1) pápa (1) ppte (1) publikáció (1) publikációk (1) rádió (1) római part (1) sas (1) sayfo (1) sayfo omár (1) sayfo omar (1) szabó rebeka (1) szdsz (1) szeged (1) székely (1) szelei (1) szent istván (1) szlovákia (1) terhesség (1) terror háza (1) tokaj (1) trafik (1) turul (1) új színház (1) ukrajna (1) vajk (2) varju lászló (1) vass krisztián (1) vazul (2) vetélés (1) világörökség (1) Címkefelhő

Irány a Facebook!

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Vass Krisztián: Parasztvakítás

2012.12.14. 19:25 Irány Csoport

„Higgy azoknak, akik az igazságot keresik, de óvakodj azoktól, akik azt hiszik, megtalálták.” (André Gide)

traktor.jpg„A földkérdést sem kizárólagosan gazdasági, sem szociális szempontból nem helyes megítélni, bár mindkét síkon a kisbirtokrendszer javára üt ki az ítélet. A földkérdés nemzeti kérdés, s e főbb szempontnak minden ellenérvet és ellenállást legyűrve kell érvényesülnie. Az idő arra int, hogy a magyarokat begyökereztessük a magyar földbe. A kenyérkereső szükség mindenkit elűzhet az ősi földről, szétbonthat régi társadalmi egységeket is, csak a föld embere marad otthon, ő valóban hazát foglal, mikor védi és megtartja tulajdonát.” Az idézet Barankovics István és Dessewffy Gyula Az Ország Útja című folyóiratának szerkesztőségi álláspontját fogalmazta meg egykor. 

Az „Örök Magyarország” gondolatát hirdették, s lám, 1938-ban hirdetett elveik mennyire időszerűek a külföldiek térfoglalásának alkonyán. Az új földtörvény nemzeti alapra helyezi a magyar agráriumot. Hiszen a kormány a magyar gazdáknak szánja a magyar földet, s a Nemzeti Vidékstratégia a kis- és közepes agrárvállalkozásokat kívánja megerősíteni. Ebben a modellben a nagyobb gazdaságok is megtalálják majd a helyüket, de nem lesznek kvázi-kiváltságaik, mint eddig. Nem bérelhetnek hatalmas állami területeket szinte ingyen, mint a szocialista kormányok idején. A haszonbérleti pályázati rendszer javarészt a kis gazdaságok és az agrárközéposztály földéhségét csillapítja. Nem túlzás azt állítani, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egyedül többet tett az ágazatért, mint összes elődje együttvéve. Dübörög a föld.

A kabinet véget vet a zsebszerződések korszakának. Ezzel a nemzeti kormány átvezeti a magyar mezőgazdaságot a második évezredbe. Földvédelem, agrárökonómiai ésszerűség és a gazdálkodás hagyományos felfogása ötvöződik e javaslatban. A földtörvény tervezete ugyanis a helyben lakó gazdákat részesíti előnyben: az adott birtoktól számított húsz kilométeres körben élő földművesek vásárolhatnak majd területet. „Az a föld jó, amelyik hallja a kakasszót”, szól a közmondás, vagyis a községhez, tanyához közelebbi földeket jobban műveli a gazda, mint a távoli határban lévőket. Ezt a népi tapasztalaton alapuló javaslatot terjesztette országgyűlés elé a Vidékfejlesztési Minisztérium. Minden malom a maga kerekére hajtja a vizet: a bírálók csak mondják a magukét. Pedig csak értelmezniük kellene a szöveget, s akkor nem döngetnének nyitott kapukat ez esetben sem.

A magyar paraszt nem szereti a jelszavakat.” - írta Györffy István A néphagyomány és a nemzeti művelődés című könyvében. A föld népének tudós ismerője találóan jellemezte a magyar gazda lelkialkatát. Századokon át barázdálta a falu emberének homlokát a kortesek skandálása. Ma sincs ez másként. A néppárti politika és a populista demagógia között a különbség nemcsak a hangvételben, de tetterőben is megmutatkozik. Míg az előbbi több évtizedes szellemi örökséget mozgósítva földtörvényt alkot, addig az utóbbi csak a gyűlölet magvait hinti, puszta közéleti haszonszerzés reményében. Mint az LMP. Kajászón érdekes volt látni, amint egyik képviselője együtt fenyegette a pályázaton földet nyert gazdákat a Fejér Szövetség decibell-nagyhatalom hordószónokával. Pedig az 1260 megkötött szerződésből csak mintegy fél tucat vitatott, nem több. Ugye milyen meglepő? Mindenki azt hiszi, hogy rengeteg esetet kifogásolt a sajtó, noha csak néhány ügyet kreált. Ezeket veszik elő újra és újra, s úgy tálalják, mint új „botrányokat”. Hitelesebbek lennének a „földvédők”, ha csupán a kifogásolt kontraktusok felbontását szorgalmaznák, de kibújik a demagógia szöge a közéleti haszonszerzés zsákjából. A magukat „földvédőknek” nevezők és politikai hátországuk kiöntené a fürdővízzel a gyereket is. Aki ocsút vet, gazt arat.

A 2012. december elsején tartott kajászói gazdafórumon is leginkább politikai aktivistákat lehetett látni, meg néhány marginalizálódott, és most helyét kereső 2006-os „Kossuth téri” demonstrátort. A mosolyfakasztó folklór csúcsa volt, amikor Boór Ferenc főszervező István király képe előtt dicsérte a Koppány Csoport jelen lévő tagjait, miközben a Magyar Nemzeti Gárda néhány egyenruhás tagja Szabó Rebekát is megtapsolta. Persze elhangzott José Bové francia szélsőbaloldali EP-képviselő példát adó neve is. Ebben a légkörben olvasták fel Ángyán József fideszes képviselő üdvözlő üzenetét, aki betegségre hivatkozva, távolmaradt a rendezvénytől. Lám, lám, ebbe már ő is belebetegedett!

Hiszen van, aki a parlamenti patkó jobb oldalán ül, ám sajnos szerencsétlen nyilatkozatokat tesz földügyben. Ángyán József egy őt bíráló cikk kapcsán támadta a szerzőt dörgedelmesen. A publicisztika „megrendelt” mivoltát emlegetve célozgatott valami sanda, mögöttes dologra. Bizony, bírálták a professzor tételeit, s a liberális LMP-vel, valamint a szélsőbaloldali José Bové francia EP-képviselővel tartott közös fellépését.

Ha elviekben nem is jutnánk dűlőre vitapartneremmel, távol esne tőlem, hogy - oda nem illő módon - Richard Field LMP-közeli amerikai üzletember nevét emlegessem a volt államtitkárral kapcsolatban. Csak azért, mert elempés körökkel mutatkozik együtt. Ez legalább annyira lovagiatlan szereptévesztés lenne, mintha - példának okáért – valaki tanárként hivatalos egyetemi email címét politikai tevékenységhez használta volna.  

És ha már a lovagiasság és szereptévesztés szóba került, felmerül a kérdés, minek nevezzük azt, ha valaki XXI. századi La Mancha-ként lóra kapva, másokat lóvá téve beporoszkálja a vidéket? Az agrárium témájában már csak a szélmalmok lebegnek a szeme előtt. „Forradalomról” ábrándozik, miközben kormánypárti képviselő az Országgyűlésben. Aki ilyen gyakran ölti magára a „hitelesség” márkajelét, az szemtől-szembe álljon a gazdák elé. Vágja a szemükbe, mint az ellenzék, hogy vissza kell venni tőlük a haszonbérletbe adott földeket. Mert amíg ez nem történik meg, minden szava csak „parasztvakítás.”

Vass Krisztián

(Magyar Demokrata. 2012. december 12. 21. old.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://iranycsoport.blog.hu/api/trackback/id/tr694965800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása